T'ajudo?

20/6/16

És temps de falles!


falles-alta-ribagorça-vall-de-boi

Segur que a hores d'ara tots ja heu sentit a parlar de les falles als Pirineus. Les falles són molt més que fer baixar uns troncs per la muntanya per acabar a una foguera al mig del poble. falles-alta-ribagorça-vall-de-boi


Les falles han estat des de fa temps una tradició molt arrelada a l'Alta Ribagorça coincidint amb el solstici d'estiu. De fet, és la comarca que compta amb més pobles fallaires dins d'un territori català.
A la Ribagorça, Durro ha estat la primera en lluir la distinció de Patrimoni Inmaterial de la Humanitataixò ha provocat un gran allau de peticions per baixar falles. Us recomano que us posseu en contacte amb els ajuntaments o associacions de fallaires per fer-los qualsevol consulta:
Aquí teniu el programa per les falles de Pont


Tot seguit us deixo el cartell d'aquest any:

falles-alta-ribagorça-vall-de-boi

S'encèn una foguera al cim de la muntanya on hi ha un pi anomenat "faro" que és on s'encenen les falles i es baixa fins al poble carregades a les espatlles dels fallaires i es recorren els carrers per espantar els mals esperits. 
Això va acompanyat del so de les campanes a l'arribada al poble i un cop allà comença la festa!


A l’Alta Ribagorça existeixen diferents tipus de falles: 
  • els rentiners, que són d’una sola peça;
  • les falles de pal, les més comunes arreu de la comarca, que es fan amb trossos de teia de pi i s’enganxen a un pal de freixe amb filferros i puntes
  • les falles de Vilaller, diferents de la resta, que són una piràmide invertida de grans dimensions lligada amb filferro i farcida de teia.
  • les falles de creueta, a Barruera
Les falles també les baixen els nens, els quals comencen una estona abans i molt més a prop del poble.


falles-alta-ribagorça-vall-de-boi

 Si voleu que participin de la festa hauran de dur roba còmoda, calçat esportiu o de muntanya, jaqueta, gorra i ganes de passar-s'ho bé! 


falles-alta-ribagorça-vall-de-boi

Si és la primera vegada que veniu seria convenient que fessin d'espectadors i més aquest any on s'espera molta afluència de gent. Mentre s'espera que baixin els fallaires la gent sol tirar petards (al Pont de Suert)  per tant si als vostres fills no els agraden els petards us recomano que busqueu un lloc allunyat on pogueu veure la baixada de falles però no estigueu enmig de tot el sarau.


falles-alta-ribagorça-vall-de-boi    falles-alta-ribagorça-vall-de-boi

 Això si, si voleu veure el final de festa i acabar a la plaça on hi ha la foguera on van a parar totes les falles heu de saber que allà també hi ha molts de petards i xivarri.


falles-alta-ribagorça-vall-de-boi

Jo no us puc dir el que se sent baixant una falla perquè sempre he estat una espectadora però us puc assegurar que la gent que baixa falles ho viuen amb molta intensitat i il.lusió. De totes maneres ser un espectador també és molt emocionant perquè esperes amb molta expectació quan s'encèn el faro, quan baixen els fallaires i dibuixen el camí de foc i quan arriben a la plaça major ja cansats i veus les cares dels fallaires, els quals tornen a agafar forces quan senten els crits de la gent del poble.

També cal remarcar que el que veiem com a espectadors és el final d'un llarg procès de preparació que comença molt abans de la festa.
Doncs això és tot, us he fet cinc cèntims del que podeu viure a l'Alta Ribagorça si veniu en temps de falles i si no recordeu que hi ha moltes més activitats a la comarca. Podeu fer una ullada aquí.


Què us sembla? us animeu a venir? deixeu-me algún comentari més aviat explicant-me com les heu viscut o si teniu alguna consulta.
Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...