T'ajudo?

27/4/16

Camí de l'Aigua amb nens - de Pont de Suert a la font de la Mena i Monestir de Lavaix

CAMI DE L'AIGUA- MONESTIR LAVAIX- FONT DE LA MENA

Ara que arriba el bon temps anirem fent trams del camí de l'aigua i us els aniré explicant. 
Aquest cap de setmana vam fer del Pont de Suert a la Font de la Mena i el Monestir de Lavaix.


A veure. No és una de les millors rutes per fer amb nens, sobretot si són petits perquè hi ha molta pujada, sobretot si feu el tram de Pont a la Font de la Mena, però si són nens més grandets i acostumats a caminar, és una bona sortideta, això si, porteu aigua, protecció solar i no camineu a les hores de més calor.

cami-aigua-pont-de-suert-font-mena-monestir-lavaix

L'altra opció per anar a la Font de la Mena o al Monestir de Lavaix és agafar el cotxe i deixar-ho al pàrquing que hi ha a la mateixa font ( punt kilomètric 345 de la carretera N-260).


Per anar al Monestir, també us heu d'assegurar o consultar que el nivell de l'aigua del pantà no és molt alt i que s'hi pot accedir.

monestir-lavaix-nens-pont-de-suert


Una altra cosa que podeu fer si aneu amb més d'un cotxe, es deixar el cotxe al parking de la font i tornar caminant fins a Pont de Suert i quan arribeu torneu a recollir el cotxe.

cami-aigua-pont-de-suert-font-mena-monestir-lavaix


Breu introducció al Monestir Lavaix

Quan les aigües del pantà estan en els seus nivells alts, es troba la major part de l’any anegat pel pantà d’Escales, quan baixen, s'hi pot accedir fàcilment a peu des de la boca sud del túnel de Lavaix, de la carretera N-260, al parking de la font de la Mena. Només queden en peu uns pilars i l’arrencada de l’ala presbiteral.
cami-aigua-pont-de-suert-font-mena-monestir-lavaixLes primeres referències històriques del Monestir de Santa Maria de Lavaix es remunten al segle X. És un antic monestir cistercenc i protegit com a bé cultural d’interès local.

L’any 2015 es va celebrar el mil.lenari, ja que l’any 1.015 es van consagrar els altars de St.Pere I Sta. Creu.

En el transcurs del segle XIII, el monestir va estar sota la protecció de la Baronia d'Erill i a l'any 1223 es va convertir en una abadia cistercenca, fet que va suposar la introducció de diverses reformes en l'edifici.

A partir de la desamortització de 1821 va continuar uns anys més però va acabar quedant abandonat degut  les guerres i l‘espoli.

Finalment, a mitjans del segle XX, l'empresa hidroelèctrica ENHER va començar la construcció de l'embassament d'Escales i al mes de juny de 1955, l’aigua ho va negar tot.

cami-aigua-pont-de-suert-font-mena-monestir-lavaix

A l'espai de la Col·lecció d'Art Sacre de la Ribagorça dedicat al monestir de Santa Maria de Lavaix es mostren diferents elements escultòrics i arquitectònics cedits per particulars i recuperats de les aigües de l'embassament d'Escales, mitjançant la realització de diverses intervencions arqueològiques. 

També s'hi han realitzat diferents actes en motiu del mil.lenari com l'elaboració d'un pa seguint la recepta que utilitzaven els antics monjos del monestir. Podeu veure el video aquí.


Si sou de picnic a la mateixa font hi ha taules i cadires.

També podeu fer altres sortides desde la Font de la Mena com a Faiada de Malpàs i la Ruta de la Fauna de Montiberri, les quals intentaré fer ben aviat per poder-vos-les explicar.

Si fas el camí de l'aigua veuràs unes vistes espectaculars del pantà i també trobareu el mirador del Monestir Lavaix ( molt més a prop si hi aneu desde la font que desde Pont de Suert)

cami-aigua-pont-de-suert-font-mena-monestir-lavaix


Desde el monestir es pot veure el Nàutic, lloc que us recomano a l'estiu per llogar: Canoa canadenca , canoes (tot el dia), piragüisme, windsuf , vela, esquí aquàtic, hydrotread-donuts individual i doble, patins amb pedals, lloguer de motores , excursions amb lanxa a pobles abandonats, fauna i flora, descens de barrancs + 1 hora de rem, cursos de windsurf i d’iniciació a la vela....per passar una bona tarda d'estiu.

cami-aigua-pont-de-suert-font-mena-monestir-lavaix

I això és tot, espero que us animeu a veure el camins que us ofereix la comarca.

cami-aigua-pont-de-suert-font-mena-monestir-lavaix


no et perdis les novetats

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...